Connect with us

Basketball Champions League

Voorbeschouwing SL Benfica, tegenstander van Donar in de Champions League

Aanstaande dinsdag, 17 september, begint voor Donar Groningen voor het vierde jaar op rij het avontuur in voorrondes van de Basketball Champions League, met opnieuw als doel het behalen van de groepsfase.

De afgelopen seizoenen strandde de ploeg van Erik Braal elke keer in de voorrondes met miniem verschil. In het eerste seizoen, 2016-2017, was het in de eerste kwalificatieronde het Estse Tartu Rock dat te sterk was met 141-133.

Een jaar later ondernam coach Braal met zijn team opnieuw een poging, om ditmaal te stranden in de laatste kwalificatieronde na een verlenging in het 15.000 plaatsen tellende WiZink Center tegen het Spaanse Movistar Estudiantes.

De derde poging was redelijk teleurstellend. Donar verloor vorig seizoen in de tweede kwalificatieronde van het Zwitserse Fribourg Olympic, een ploeg waar zeker van gewonnen had moeten kunnen worden. De teleurstelling was compleet doen ditzelfde Fribourg Olympic uiteindelijk de groepsfase wist te bereiken, ten koste van het Russische Avtodor Saratov.

De tegenstander: SL Benfica

Dit jaar is het Portugese SL Benfica in de eerste ronde de tegenstander. Om de groepsfase te kunnen bereiken zou in een eventuele tweede ronde afgerekend moeten worden met KK Mornar Bar.

In het seizoen 2016-2017 troffen Donar en Benfica elkaar al eens in de tweede groepsfase van de FIBA Europe Cup. Thuis wist Donar toen na verlenging met 81-78 een kleine overwinning te boeken, eerder werd er in Portugal door de ploeg van coach Braal al een ruimere overwinning behaald: 82:94.

Tijdens de thuiswedstrijd was Lance Jeter toen de grote man aan de kant van de Groningers. Mede dankzij zijn 29 punten werd de overwinning binnengesleept. In de slotfase was het Jason Dourisseau, de enige die van het team van toen nu ook nog bij de selectie zit, die met een rebounds en twee vrije worpen de overwinning veiligstelde.

Tijdens de wedstrijd in Lissabon maakte Dourisseau 19 punten (8/8 2pt) en maakten de inmiddels vertrokken Drago Pasalic en Chase Fieler respectievelijk 21 & 22 punten.


Selecties

SL Benfica
#NaamPositieLengteNationaliteitLeeftijd
0Micah DOWNSSmall Forward203cmUSA32
2Eric COLEMANPower-Forward198cmUSA34
4Jose SILVAShooting Guard194cmPOR30
5Aljaz SLUTEJPoint Guard188cmSLO23
8Goncalo DELGADOPower-Forward203cmPOR21
10Fabio LIMASmall Forward198cmPOR31
15Joao GOMESPower-Forward202cmCPV34
16Gary McGheePower-Forward211cmUSA30
21Tomas BARROSOShooting Guard185cmPOR28
22Arnette HALLMANPower-Forward204cmPOR31
23Toure Khalid-MurryGuard196cmUSA29
28Rafael LISBOAGuard182cmPOR19
88Damian HOLLISPower-Forward206cmHUN31
Donar Groningen
#SpelerPositieLengteNationaliteitLeeftijd
0Matt WilliamsShooting Guard1.96USA25
1Donte ThomasForward2.01USA23
3Sheyi AdetunjiGuard1.89NED20
5Leon WilliamsPoint Guard1.89NED28
6Deshawn FreemanPower Forward2.01USA25
7Yoeri HoexumGuard1.86NED20
8Jason DourisseauSmall Forward1.96USA35
9Jef de VriesGuard1.89NED19
11Shane HamminkGuard-Forward2.01NED25
12Carrington LovePoint Guard1.85USA25
14Thomas KoenisCenter2.1NED29
28Jeffrey SedocForward1.95NED21
33Matt McCarthyCenter2.06AUS23

Oefencampagnes

Beide ploegen speelden verschillende oefenwedstrijden. Waar Donar zeer geheimzinnig deed over de statistieken en beelden van de wedstrijden, was dit bij SL Benfica totaal het tegenovergestelde. Na iedere wedstrijd kwamen statistieken naar buiten en iedere wedstrijd is uitgezonden op nationale televisie via Benfica TV. Dit kan in het voordeel zijn van de Groningers, waar de videoscouting door Meindert van Veen altijd al een sterk onderdeel is.

Oefenwedstrijden SL Benfica

Om zich optimaal voor te bereiden op de Basketball Champions League organiseerde Benfica in het weekend van 6 september een toernooi met drie Spaanse teams van niveau. Uiteindelijk wist de ploeg in eigen huis twee van deze drie tegenstanders te verslaan. Movistar Estudiantes (vorig seizoen de nummer 16 van de Spaanse competitie) was te sterk voor Benfica, maar Gran Canaria (nummer 12) en Bilbao Basket (dit jaar gepromoveerd naar de Liga ACB) werden verslagen.

DatumTegenstanderEindstand
30 AugustusObradioro75-80 V
31 AugustusRio Breogán (SPA 2)84-76 W
6 SeptemberBilbao Basket (SPA 2)81-80 W
7 SeptemberMovistar Estudiantes (SPA 1)69-79 V
8 SeptemberGran Canaria (SPA 1)83-77 W
12 SeptemberEuroBasket Summer League128-82 W
Oefenwedstrijden Donar Groningen

[event_list 19392]

Spelers om in de gaten te houden

Benfica heeft een sterk team neergezet waarmee het gaat proberen kwalificatie voor de Basketball Champions League af te dwingen.

Van de ploeg van vorig seizoen is de topschutter Micah Downs (vorig seizoen goed voor bijna 20 punten per wedstrijd) gebleven en zijn een aantal andere belangrijke spelers ook de club trouw gebleven. Portugezen Jose Silva, Arnette Hallman en Fabio Lima waren vorig seizoen alledrie goed voor ongeveer 20 minuten per wedstrijd en waren de ruggengraat van het team.

Waar de ploeg uit Lissabon vorig seizoen sterk afhankelijk was van Micah Downs, zijn er nu duidelijk versterkingen binnengehaald. Vooral de heren Toure Khalid-Murry, Gary McGhee en Eric Coleman zijn de belangrijkste nieuwe pionnen van coach Carlos Lisboa.

Point-Guard Toure Khalid-Murry kwam deze zomer als versterking over uit de Italiaanse tweede divisie, maar heeft al een rijke carriére achter zich. Murry speelde voor verschillende NBA teams in de NBA Summer League en kwam in 2013-14 tot 51 wedstrijden in de NBA voor de New York Knicks (2.75 punten in gemiddeld 7.3 minuten). Het seizoen daarna speelde hij ook nog vier wedstrijden voor Washington en één wedstrijd voor Utah. Na twee jaar in de NBA G-League te hebben gespeeld (bij de opleidingsploegen van NBA teams) vertrok Murry naar Europa. Via onder andere Turkije, Duitsland en Griekenland kwam hij uiteindelijk dit jaar in Portugal terecht.

De 2.11m lange Gary McGhee was de laatste versterking voor de Portugese ploeg. Pas op 4 September kwam het bericht naar buiten dat de Amerikaan naar Portugal zou komen. Eerder speelde de 30-jarige center onder meer in Griekenland. Vorig jaar speelde hij met het Griekse Aris B.C. nog in de Basketball Champions League kwalificatie. McGhee speelde in Duitsland nog bij Medi Bayreuth, waar in die periode coach Marco van den Berg aan het roer stond.

Een andere imposante versterking is Eric Coleman. Coleman kwam over van directe concurrent Oliveirense en is zeer sterk onder de borden. De Power-Forward is met 1.98m wat aan de kleine kant voor zijn positie, maar wist vorig seizoen in gemiddeld 20 minuten bijna 6 rebounds gemiddeld te pakken.

In de eerste wedstrijd van het toernooi in eigen huis raakte Coleman echter geblesseerd aan zijn schouder. Twee dagen later kwam de club met een verklaring dat Coleman een lichte blessure aan zijn rechter schouder heeft overgehouden aan de botsing. De Amerikaan kwam niet meer in actie tijdens de twee andere wedstrijden van het weekend en de oefenwedstrijd op 12 september tegen het EuroBasket team.

Beelden van de botsing waardoor Eric Coleman de rest van het weekend niet meer in actie kwam.

Tijdens de oefenwedstrijden bestond de basisvijf meestal uit vijf van de volgende zeven spelers: Downs, Coleman, Gomes, Hallman, Murry, Hollis en Delgado.

Waar Donar duidelijk winst kan halen is op snelheid en atletisch vermogen. Waar de spelers van Benfica vooral ervaring meebrengen heeft Donar dit seizoen gekozen voor een jongere groep met minder ervaring en meer atletisch vermogen. Als dit goed kan worden ingezet door coach Braal ligt daar een enorm voordeel.

Blessures

Tijdens de oefenwedstrijd van vorige week maandag in Oldenburg moesten point-guards Carrington Love en Leon Williams geblesseerd afhaken. Tijdens laatste oefenwedstrijd tegen Phoenix Hagen kwamen zij niet meer in actie. In die laatste wedstrijd haakte ook Shane Hammink af met een lichte enkelblessure.

Via RTV Noord laat coach Braal weten dat de blessures waarschijnlijk geen gevolgen hebben: ‘Ze hebben tegen Hagen meer uit voorzorg niet gespeeld. Ze hebben gewoon meegetraind, dus we verwachten dat die inzetbaar zijn’.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

More in Basketball Champions League

%d bloggers liken dit: