Connect with us

Dutch Basketball League

DBL stelt FIBA Regels in: Een uitleg

De Dutch Basketball League zal vanaf het seizoen 2019-2020 de regels ten aanzien van het aantal buitenlanders per team wijzigen. De regels zoals de internationale bond FIBA die hanteert voor internationale competities zullen ook toegepast gaan worden in de Nederlandse competitie.

Dit is om er voor te zorgen dat in alle competities dezelfde regels gelden omtrent buitenlandse spelers. De huidige regel, maximaal vijf buitenlanders per team en maximaal vier buitenlanders tegelijkertijd op het veld, zal komen te vervallen.

De nieuwe regel zal dus gelijk zijn aan de regel die de FIBA hanteert in de door hun georganiseerde competities:

Een speler wordt beschouwd als “home grown” als een speler tussen zijn twaalfde en twintigste levensjaar minimaal 3 jaar ingeschreven heeft gestaan bij de de bond (in dit geval de NBB, Nederlandse Basketbal Bond)

Afhankelijk van het aantal spelers die een club op het wedstrijdformulier zet, moet er een aantal home grown spelers op papier zetten.
Bij 11 of 12 spelers moeten er minimaal 5 home grown zijn en bij 10 of minder spelers moeten er minimaal 4 home grown spelers op papier staan.

FIBA Regels omtrent Home Grown spelers:
For the purposes of players’ eligibility in the FIBA Europe Cup, the term “Home Grown Player(s)” shall mean player(s) registered with the NF of the Club in question at least three (3) seasons between the age of 12 and 20.

Each Club shall enter on the score-sheet:
a) in case of twelve (12) or eleven (11) players, at least five (5) Home Grown Players;
b) in case of ten (10) or fewer players (subject to a fine) at least four (4) Home Grown Players.
Bron: FIBA Europe Cup Regulations, pagina 7

Spelers als Jason Dourisseau, Devon van Oostrum, Sean Cunningham en Nigel van Oostrum zullen hierdoor zeer waarschijnlijk* niet meer als Nederlander tellen, maar als ‘reguliere’ buitenlander.

* Wij hebben niet met zekerheid kunnen achterhalen wanneer alle spelers bij de NBB ingeschreven hebben gestaan en dus of ze Home Grown zijn of niet, maar zeer waarschijnlijk is dit niet het geval.

3 Comments

3 Comments

  1. Pingback: Nieuwe toevoeging regels: minimaal aantal spelers | Basketbalnieuws

  2. Pingback: ZZ Leiden in het nieuwe seizoen: de veranderingen op een rij – De Blauwe Brigade

  3. Pingback: De Dutch Basketball League 2019-2020: een overzicht – De Blauwe Brigade

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

More in Dutch Basketball League

%d bloggers liken dit: