Connect with us

Dutch Basketball League

DBL volgt FIBA regels omtrent buitenlanders

Update: Journalist Leon Kersten heeft contact gehad met de voorzitter van de DBL, Ramses Braakman. Zijn reactie op de uitspraken van Hoekstra was dat de regeling nog niet officieel ingevoerd is, maar dat dit wel de intentie is.
Lees het hele commentaar van Braakman op de website van Leon Kersten.

De Dutch Basketball League zal vanaf het seizoen 2019-2020 de regels ten aanzien van het aantal buitenlanders per team wijzigen. De regels zoals de internationale bond FIBA die hanteert voor internationale competities zal ook toegepast gaan worden in de Nederlandse competitie, zo zegt Martin Hoekstra.

In het interview met Aris Leeuwarden coach Tony van den Bosch na afloop van de wedstrijd Zorg en Zekerheid Leiden – Aris Leeuwarden deelde Hoekstra mee dat de regels volgend seizoen zullen veranderen. Dit is om er voor te zorgen dat in alle competities dezelfde regels gelden omtrent buitenlandse spelers. De huidige regel, maximaal vijf buitenlanders per team en maximaal vier buitenlanders tegelijkertijd op het veld, zal komen te vervallen.

De nieuwe regel zal dus gelijk zijn aan de regel die de FIBA hanteert in de door hun georganiseerde competities:

Een speler wordt beschouwd als “home grown” als een speler tussen zijn twaalfde en twintigste levensjaar minimaal 3 jaar ingeschreven heeft gestaan bij de Nederlandse Basketbal Bond (NBB)

Afhankelijk van het aantal spelers die een club op het wedstrijdformulier zet, moet er een aantal home grown spelers op papier zetten.
Bij 11 of 12 spelers moeten er minimaal 5 home grown zijn en bij 10 of minder spelers moeten er minimaal 4 home grown spelers op papier staan.

Deel van het interview dat Martin Hoekstra had met Tony van den Bosch, over het aantal toegestande buitenlanders per team in de Dutch Basketball League.

Afgezien van deze mededelingen van Martin Hoekstra, hoofdredacteur van de website van de DBL, is er nog geen officiële berichtgeving gekomen vanuit de organisatie omtrent dit nieuws.

FIBA Regels omtrent Home Grown spelers:
For the purposes of players’ eligibility in the FIBA Europe Cup, the term “Home Grown Player(s)” shall mean player(s) registered with the NF of the Club in question at least three (3) seasons between the age of 12 and 20.

Each Club shall enter on the score-sheet:
a) in case of twelve (12) or eleven (11) players, at least five (5) Home Grown Players;
b) in case of ten (10) or fewer players (subject to a fine) at least four (4) Home Grown Players.
Bron: FIBA Europe Cup Regulations, pagina 7

Het volledige interview van Martin Hoekstra met beide coaches na afloop van de wedstrijd ZZ Leiden – Aris Leeuwarden is hier terug te vinden.

Aantrekken nieuwe spelers

Een andere mededeling van Hoekstra tijdens de wedstrijd van woensdagavond betrof de nieuwe regels omtrent het aantrekken van nieuwe spelers.

Waar het in het verleden zo was dat tot driekwart van de competitie er ongelimiteerd nieuwe spelers aangetrokken mochten worden, is er voor dit seizoen afgesproken dat deze periode van ongelimiteerde toevoegingen ingekort word tot 15 december. Na 15 december heeft iedere club nog de mogelijkheid om tot 1 februari maximaal twee nieuwe spelers toe te voegen aan de selectie.

Tussen 1 februari en 1 april mogen alleen spelers vervangen worden die door een blessure de rest van het seizoen niet meer in actie kunnen komen. Hierbij word wedstrijd zeven van de finale van de Play-offs als het einde van het seizoen gezien. Na 1 april mogen er geen spelers meer worden toegevoegd.

Alle details omtrent deze regel zijn beschreven op de website van de Dutch Basketball League.

1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: Bezem door selectie Donar: O.a. Slagter, Cunningham, Jeter en Gipson vertrekken | Basketbalnieuws

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

More in Dutch Basketball League