Connect with us

Nieuws

Donar in pot met beste teams in kwalificatie Champions League

Op 15 juli aanstaande zal er in het Patrick Baumann House of Basketball in Zwitserland de loting voor de Basketball Champions League 2020-21 verricht worden.

De organisatie van de Basketball Champions League heeft officieel nog niets naar buiten gebracht over de indeling, maar Basketbalnieuws.com heeft een concept van de indeling en opzet van de kwalificatierondes ingezien. Zeer waarschijnlijk is Donar ingedeeld in de pot met de vier beste teams en zal het in beide kwalificatierondes thuisvoordeel hebben.

Opzet van de competitie

De competitie zal bestaan uit 32 teams: 28 direct geplaatste teams en 4 teams uit de kwalificatierondes. Aan deze kwalificatierondes zullen in totaal 16 teams deelnemen. Wedstrijden zullen gespeeld worden op 15 en 18 september (1e kwalificatieronde) en op 22 en 25 september (2e kwalificatieronde). Het reguliere seizoen zal beginnen op 13 oktober.

De kwalificatierondes

Net als het seizoen 2018-2019 zijn de teams dit seizoen verdeeld over vier potten: 1, 2, 3 en 4. Hierbij is er gekozen voor geplaatste en ongeplaatste teams. Toen werden de teams verdeeld over 4 potten: A, B, C en D. Voor de indeling van deze potten is er gekeken naar de BCL club-ranking: een lijst met punten per team op basis van de resultaten van de afgelopen drie seizoenen. In pot 1 zitten de clubs met de meeste ranking punten en in pot 4 de clubs met de minste punten.

TeamRanking punten
Neptunas Klaipeda (Litouwen)69
Anwil Wloclawek (Polen)28
Fribourg Olympic (Zwitserland)13
DONAR GRONINGEN7
Tsmoki-Minsk (Wit-Rusland)6
Bakken Bears (Denemarken)5
Keravnos (Cyprus)3
U-BT Cluj Napoca (Roemenië)2
BC Balkan (Bulgarije)1
Hapoel Tel Aviv (Israël)1
Belfius Mons-Hainaut (BELGIË)0
Dnipro (Oekraïne)0
Igokea (Bosnië en Herzegovina)0
Iraklis (Griekenland)0
London Lions (Engeland)0
Sporting Clube de Portugal (Portugal)0

Clubs krijgen punten voor gewonnen en/of gespeelde wedstrijden in de afgelopen drie seizoenen. Donar haalde in 2017/18 de 3e kwalificatieronde en kreeg daar 4 punten voor. In 2018/19 haalde het ronde 2, waar het 2 punten voor kreeg, en in 2019/2020 kreeg het 1 punt voor uitschakeling in de eerste kwalificatieronde.

Deze punten zeggen dus niets over de kwaliteit van de teams, maar over de resultaten die behaald zijn in de laatste drie seizoenen van de Basketball Champions League. Wel kan gezegd worden dat Donar op basis van deze ranking een goede uitgangspositie heeft ten opzichte van de andere teams.

Indeling 2020-21

Pot 1Pot 2Pot 3Pot 4
Neptunas KlaipedaTsmoki-MinskBC BalkanBC Dnipro
Anwil WloclawekBakken BearsHapoel Tel AvivBelfius Mons-Hainaut
Fribourg OlympicKeravnosIgokeaLondon Lions
Donar GroningenU-BT Cluj NapocaIraklisSporting CP

De teams uit pot 1 spelen in de eerste ronde tegen de teams uit pot 4 en de teams uit pot 2 en 3 spelen tegen elkaar. In de tweede kwalificatieronde spelen de winnaars van pot 1/4 tegen de winnaars van 2/3. Thuisvoordeel (de tweede, beslissende, wedstrijd thuis spelen) is voor team 1 en 2 in ronde één en voor de winnaar van 1/4 in ronde twee. Donar zou dus de hele reeks thuisvoordeel hebben.

In de eerste ronde zal Donar Groningen het dus moeten opnemen tegen London Lions, BC Dnipro, Belfius Mons-Hainaut of Sporting CP. In een eventuele tweede ronde zal het moeten spelen tegen een team uit pot 2 of pot 3. Bij winst in de 2e kwalificatieronde plaatst het zich voor het reguliere seizoen.

Donar Groningen ontloopt dus in de gehele kwalificatiereeks Neptunas Klaipeda, Anwil Wloclawek en Fribourg Olympic. Daarnaast zou het teams als Keravnos, Igokea, Bakken Bears of U-BT Cluj Napoca pas tegenkomen in een eventuele tweede kwalificatieronde.

Doordat Donar in het seizoen 2017-2018 door wist te stoten naar de derde kwalificatieronde wist het vier punten te verdienen voor de club-ranking. Dit zorgt er voor dat het dit jaar een goede plaats heeft op deze ranking, waardoor het in de beste pot geloot zal worden. Het is dus zaak voor de club om opnieuw ver te komen in de competitie, om zo een goede uitgangspositie te creëren voor de volgende seizoenen, aangezien de 4 punten na dit seizoen vervallen.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

More in Nieuws

%d bloggers liken dit: