Connect with us

NCAA

Duke door na thriller tegen UCF

Het als eerste geplaatste Duke heeft zijn ticket voor de laatste zestien van het NCAA Toernooi te pakken. Na een geweldige wedstrijd wist het als eerste geplaatste team een 77-76 overwinning uit het vuur te slepen tegen UCF

Door een 12-2 run vlak voor rust leek er weinig aan de hand voor de Blue Devils, met 44-36 gingen bleide teams de kleedkamers in.

Toch zou de wedstrijd een andere uitkomst krijgen dan verwacht. Met nog minder dan 2 minuten kreeg UCF een 4-punts voorsporng door een gemist schot aan het einde van de schotklok, dat leidde tot een spectaculaire dunk van de 2.29m lange Tacko Fall.

Met nog een halve minuut te gaan stond had UCF nog een drie punts voorsprong. Superster Zion Williamson maakte een drive richting de basket en kon niet afgestopt worden. De Amerikaan wist ondanks de overtreding die op hem gemaakt werd toch te scoren en zo de achterstand om terug te brengen tot één punt. Met nog een bonus vrije worp te gaan kon hij zijn ploeg terug brengen in de race.

Williamson miste echter, maar doordat de 2.29m lange Tacko Fall zijn vijfde fout had gemaakt bij de overtreding op Williamson kon RJ Barrett controle krijgen over de rebound en alsnog binnenleggen. Hierdoor had Duke met nog 11 seconden te gaan een 77-76 voorsprong te pakken.

Met nog 8.1 seconden op de klok kreeg UCF nog twee kansen op een winnende score, maar beiden rolden net van de ring af en zo kwam Duke met de schrik vrij.

UCF laat zien hoe je Duke moet verdedigen

Johnny Dawkins, nu coach van UCF, was vier jaar lang speler van Duke onder de huidige hoofdcoach Mike Krzyzewski. Daarna was hij nog 10 jaar assisten coach bij deze coach. Deze twee kennen elkaar dus door en door, en dat was te zien.

Coach K was de eerste die een aanpassing maakte aan zijn game-plan. Voor rust liet hij zijn team een zone press spelen om zo de opbouw onder druk te zetten. Dit zorgde voor drie snelle turnovers van UCF, en een 10-0 run voor Duke, waardoor de comfortabele voorsprong bij rust op het bord kwam.

Toen was het de beurt aan Dawkins om zich aan te passen. Dit deed hij in extreme vorm, door de immens lange Tack Fall op de 1.88m lange point-guard Tre Jones te zetten. Alleen lette Fall totaal niet op Jones. Fall bleef hangen rond de basket en liet Jones, een 24% driepuntschutter, compleet vrij staan, om hem maar te laten schieten. Jones deed dat en, zoals UCF had verwacht, miste al zijn pogingen.

UCF's defense in the second half against Duke. (Twitter)
UCF’s verdediging. Fall blijft bij de basket en laat Jones (3, rechts) en Goldwire (14, linksonder) vrij staan. Dat zorge er voor dat drie verdedigers zich konden focussen op Williamson en Barrett en dat Fall vrij spel had onder de basket. (Twitter)

Hetzelfde deed UCF met Jordan Goldwire, die dit seizoen 9% van zijn driepunters raak gooide. De verdediger die vrij kwam door hem niet te verdedigen kon daardoor helpen bij het dubbel verdedigen van guards RJ Barrett en Cameron Reddish, waarbij Fall Williamson kon stoppen onder de basket.

Dit pakte goed uit. Duke begon de tweede helft met een drie raak uit 18 pogingen, waardoor UCF terug kwam in de wedstrijd. Helaas voor UCF maakte Jones een driepunter en volgde toen Goldwire zijn voorbeeld om uiteindelijk een 7-punts voorsprong te krijgen.

Toch bleef Dawkins deze strategie toepassen. Dit zorgde ervoor dat Goldwire uiteindelijk het parket moest verlaten en vervangen werd door Javin Delaurier. Hetzelfde gold niet voor Jones, die nog maar eens een driepunter miste.

Pas aan het eind kwamen de Blue Devils pas echt terug en sleepten ze de overwinning uit het vuur. Toch laat deze manier van verdedigen wel zien waar de zwaktes liggen bij dit als nummer één geplaatste team uit North Carolina.

Topscorers

Williamson speelde de wedstrijd die iedereen verwachtte. In de volle 40 minuten maakte hij 32 punten, pakte hij 12 rebounds en deelde vier assists uit.

Aan de andere kant was het Aubrey Dawkins die niet gestopt kon worden. Met 5 uit 7 driepunters kwam hij uiteindelijk ook tot 32 punten.

Tacko Fall scoorde 7 van zijn tien pogingen en kwam uiteindelijk tot 15 punten. Daarnaast blockte hij nog vier schoten. Kijk hieronder een compilatie terug van zijn dunks en een samenvatting van de wedstrijd.

Samenvatting van de wedstrijd

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

More in NCAA

%d bloggers liken dit: