Connect with us

Wereldkampioenschap

FIBA World Cup update 1: gastland wint; Servië, Italië en Spanje halen uit

Zaterdag 31 augustus is het wereldkampioenschap basketbal begonnen. Basketbalnieuws.com zal met enige regelmaat updates verzorgen van de ontwikkelingen in China. De nadruk zal liggen op prestaties van de grote landen en bekende spelers met een achtergrond in Nederland of België.

Alle video’s met samenvattingen komen van de YouTube pagina van de FIBA.

Groep A

In groep A heeft Polen met 80-69 gewonnen van Venezuela. Venezuela wist het eerdte kwart nog nipt te winnen (22-24) maar in de rust had Polen de voorsprong al te pakken (44-36). Na rust kwam Venezuela nog terug maar Polen, dat zich kwalificeerde via een groep met de Orange Lions, wist de overwinning veilig te stellen. De overwinning van Polen is de eerste op een WK sinds 52 jaar.

In de tweede wedstrijd van groep A nam het gastland China het op tegen Ivoorkust. De hosts wonnen met 55-70 nadat de eerste helft gelijk was geëindigd (29-29). Dit lukte China met (bijna) louter inside punten; 56 van de punten werden gemaakt vanuit de paint en slechts 1 van de 10 driepuntspogingen ging door de ring.

De stand in groep A na de eerste speelronde

Maandag (2-9) zijn de volgende wedstrijden in deze groep:

Venezuela – Ivoorkust (10:00 NL tijd)

China – Polen (14:00)

Groep B

In een close game heeft Rusland hun eerste punten binnengehaald tegen Nigeria. 31 seconden voor het eindsignaal stonden beide landen nog op 75 punten, maar Rusland wist te winnen met 82-77. Topscorer van de wedstrijd was Minnesota Timberwolves guard Josh Okogie met 18 punten.

De eerste wereldkampioen basketbal, Argentinië, heeft laten zien dat ze ook anno 2019 nog meedoen. De eerste groepswedstrijd van de Argentijnen ging met 95-69 gewonnen tegen Zuid-Korea. Mede dankzij 5 spelers in de dubbele cijfers en een nauwkeurigheid van 54% op driepuntspogingen kwamen de Koreanen de hele wedstrijd niet in de buurt van de Zuid-Amerikanen. Bij Zuid-Korea stak Guna RA er met kop en schouders boven uit, dankzij zijn double-double, met 31 punten en 15 rebounds, waarmee hij tevens de beste rebonder en topscorer van de wedstrijd was.

De stand in groep B na de eerste speelronde

Maandag (2-9) zijn de volgende wedstrijden in deze groep:

Nigeria – Argentinië (10:30)

Zuid-Korea – Rusland (14:30)

Groep C

Ook groep C werd geopend met een close game; pas in de laatste seconde maakte Puerto Rico de winnende score tegen Iran waardoor 81-83 de eindstand werd. Bij het ingaan van de laatste minuut leidde Iran met 78-74 maar 2 rake vrije worpen en 2 rake driepunters brachten Puerto Rico op een 78-81 voorsprong. Iran dacht aan een overtime na de gelijkmaker 4 seconden voor tijd, maar met 0.6 seconden te gaan scoorde de ervaren Mojica de matchwinner voor Puerto Rico.

De tweede wedstrijd in deze groep kende een einde dat een stuk minder spannend was. Nadat Tunesië het eerste kwart won (17-16) en bij rust slechts 3 punten achter stond, won Spanje eenvoudig met 101-62. Bij de Spanjaarden, door hun sterke selectie met enkele NBA-spelers en veel spelers uit de sterke eigen competitie tot de kanshebbers wordt gerekend, tekende Ricky Rubio (Phoenix Suns) aan voor 17 punten en werd topscorer.

De stand in groep C na de eerste speelronde

Maandag (2-9) zijn de volgende wedstrijden in deze groep:

Tunesië – Iran (10:30)

Puerto Rico – Spanje (14:30)

Groep D

In groep D kwam de eerste grote kandidaat voor toernooiwinst in actie, en Servië liet er geen gras over groeien. Aan de hand van Bogdan Bogdanovic (24 punten met een schotpercentage van 80%) van de Sacrament Kings wonnen de Serviërs met 59-105 van Angola. Servië schoot met scherp (66% op tweepunters en 65% op driepunters) en de gunden elkaar 32 assists.

Ook de tweede wedstrijd van groep D kende geen spanning of verrassing. Italië won met 108-62 van Filipijnen, een van de gastlanden over 4 jaar. De overmacht van Italië, dat vorig jaar nog verloor van Nederland, gaf bondscoach Meo Sacchetti de mogelijkheid alle spelers meer dan tien minuten te laten spelen, waarin ze allemaal ook met een score op het bord kwamen.

De stand in groep D na de eerste speelronde

In deze groep zijn maandag (2/9) de volgende wedstrijden:

Italië – Angola (9:30)

Servië – Filiijnen (13:30)

Programma

Het programma van morgen (1/9) is als volgt:

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

More in Wereldkampioenschap

%d bloggers liken dit: