Connect with us

Wereldkampioenschap

FIBA World Cup update 6: 6 kwartfinalisten bekend, VS ontbreekt (nog); Canada breekt record

Zaterdag 31 augustus is het wereldkampioenschap basketbal begonnen. Basketbalnieuws.com zal met enige regelmaat updates verzorgen van de ontwikkelingen in China. De nadruk zal liggen op prestaties van de grote landen en bekende spelers met een achtergrond in Nederland of België.

De tweede ronde is begonnen. De nummers 1 en 2 uit de groepen van de eerste ronde zijn door naar de groepen I tot en met L, terwijl de andere landen in groep M tot en met P strijden voor de plekken 17 t/m 32. De resultaten uit de eerste ronde worden meegenomen naar de tweede ronde.

Groep I

Na de eerste wedstrijden in groep I zijn Polen en Argentinië al zeker van plaatsing voor de kwartfinale.

Argentinië, dat ongeslagen uit groep B kwam, wist ook hun vierde wedstrijd te winnen, ditmaals tegen Venezuela. De Venezolanen wisten geen vervolg te geven aan hun overwinningen tegen Ivoorkust en China eerder dit WK en gingen roemloos ten onder met 87-67.

Ook de Polen kwamen ongeslagen uit hun eerdere groep, groep A, maar hadden het knap lastig tegen de Russen. Rusland leidde de dans meer dan een half uur, maar nooit met meer dan 10 punten verschil. De Polen hadden echter de langste adem en trokken aan het langste eind met een 79-74 winst partij.

Omdat Polen en Argentinië een record van 4-0 (winst-verlies) hebben en Venezuela en Rusland een record van 2-2, gaan de laatste groepswedstrijden alleen nog om de klassering in de groep. Polen en Argentinië mogen zondag 14:00 uitmaken wie er eerste wordt en Venezuela en Rusland mogen uitmaken wie er derde in de groep wordt (zondag 10:00).


Groep J

Ook in groep J ligt al vast wie de kwartfinales halen, namelijk Spanje en Servië.

Servië had geen kind aan Puerto Rico en winst ook hun ongeslagen status van te houden. Onder leiding van topscorers Bjelica (Sacramento Kings, 18 punten), Boban Marjanovic (Dallas Mavericks, 16 punten) en Nikola Jokic (Denver Nuggets, 14 punten) werd een eenvoudige 90-47 overwinning binnengehaald.

Spanje had meer moeite met Italië, dat moest winnen om kans te houden op het bereiken van de kwartfinales. In een wedstrijd vol spanning en veel lead changes wist Spanje na 40 minuten toch te winnen, met 67-60. Denver Nuggets forward Juan Hernangómez werd topscorer met 16 punten.

Net als in groep I heeft groep J twee landen die nog ongeslagen zijn, Spanje en Servië staan beide op een record van 4-0. Italië en Puerto Rico zijn met 2-2 uitgeschakeld voor de kwartfinale. Op zondag mogen Italië en Puerto Rico nog wel spelen voor de klassering in deze groep en daarmee ook voor een klassering in het eindklassement. Servië en Spanje spelen zondag om 14:30 voor de groepswinst. De groepwinnaar van groep J treft de nummer 2 van groep I, en vice versa.


Groep K

Groep K is de groep waar in theorie nog alles kan gebeuren: nog geen enkele ploeg is uitgeschakeld en evenmin is er een ploeg zeker van deelname aan de kwartfinales.

Tsjechië, dat al verrassend de 2e ronde bereikte, won ook verrassend van Brazilië. De Tsjechen wisten na een spannende anderhalf kwart de voorsprong uit te breiden en wonnen met 22 punten verschil met 71-93 van Brazilië. Grote mannen bij de Tsjechen waren Tomás Satoranský (20p, 7 reb, 9 ast) en Ondrej Balvin (15 p, 11 r).

Later op de dag wisten de Verenigde Staten te winnen van Griekenland. Ondanks een goede prestatie van Giannis Antetokounmpo (15 p, 13 r) ging de MVP van de NBA onderuit tegen het land van de NBA. Het eerste kwart ging nog aardig gelijk op (19-17) maar de VS wist toch, met Kemba Walker als topscorer, vrij duidelijk te winnen met 69-53.

De stand in groep K is wat complexer dan in de andere groepen. De wedstrijden van maandag kunnen de hele groep nog over het hoofd gooien. Bij winst van Brazilië (tegen VS, maandag 14:30) en Tsjechië (tegen Griekenland, maandag 10:30) staan deze twee landen gedeeld eerste met de VS. Bij winst van de VS en Griekenland, staan Griekenland, Brazilië en Tsjechië gelijk op de tweede plek.

In beide gevallen zal er dan gerekend worden aan het onderling resultaat tussen de drie betreffende landen. Hierbij is het verschil van de nog te spelen wedstrijden dus ook van belang. Brazilië heeft zichzelf in dat geval ook een slechte zaak bewezen door met 22 punten te verliezen van Tsjechië, wat meteen een achterstand in onderling doelsaldo zal beteken. Als Brazilië en Tsjechië niet hetzelfde resultaat halen (winst/verlies) zal degene met het beste resultaat samen met VS doorgaan.


Groep L

Net als groepen I en J zit groep L al in het slot.

Australië, dat zich als beste ploeg van Oceanië al heeft weten te plaatsen voor de Olympische Spelen, mag nog altijd hopen op de wereldtitel. Ondanks de verwachtingen dat de Dominicaanse Republiek eenvoudig opzij geschoven zou moeten kunnen worden, had Australië het toch lastig. De hele wedstrijd bleven de Dominicanen de Australiërs in het vizier houden maar de Aussies gaven hun voorsprong nooit uit handen. Met de uitslag van 82-76 is het toernooi voorbij voor de Dominicaanse Republiek.

De ongeslagen Fransen gaven bijna een 17 punten voorsprong weg tegen Litouwen. 3 kwarten lang leek er niks aan de hand voor Frankrijk maar ze zakten in het 4e kwart behoorlijk in. 5 minuten voor het eindsignaal wist Litouwen zelfs nog even voor te komen maar Frankrijk pakte op tijd de leiding terug. Ondanks 3 gemiste vrije worpen van Rudy Gobert in de laatste 2 minuten kwam Litouwen niet meer langszij en eindigde dit duel in 78-75.

Zoals gezegd is ook in deze groep duidelijk wie er doorgaan. Frankrijk en Australië hebben een record van 4-0 en gaan dus, nadat ze maandag onderling nog mogen uitmaken wie groepswinnaar wordt, door naar de kwartfinales. Voor Litouwen en de Dominicaanse Republiek rest slechts een duel voor de eer.


Record Canada en Kaza Kajami-Keane

De nummers 3 en 4 uit de groepen in ronde 1 spelen nog een groepsfase om te bepalen wat de klassering wordt voor de teams 17 tot en met 32.

Canada, onder leiding van Nick Nurse (voormalig Oostende coach en NBA-kampioen met de Toronto Raptors), won met 126-71 van Jordanië. Een recordaantal van 24 driepunters werden gescoord door de Canadezen tegen een nauwkeurigheid van 55%. DBL kampioen Kaza Kajami-Keane mocht een kwartier meespelen en scoorde 9 punten.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

More in Wereldkampioenschap

%d bloggers liken dit: