Connect with us

Wereldkampioenschap

FIBA World Cup update 7: VS ongeslagen naar kwartfinale, einde WK voor Kajami-Keane

Zaterdag 31 augustus is het wereldkampioenschap basketbal begonnen. Basketbalnieuws.com zal met enige regelmaat updates verzorgen van de ontwikkelingen in China. De nadruk zal liggen op prestaties van de grote landen en bekende spelers met een achtergrond in Nederland of België.

De tweede ronde is begonnen. De nummers 1 en 2 uit de groepen van de eerste ronde zijn door naar de groepen I tot en met L, terwijl de andere landen in groep M tot en met P strijden voor de plekken 17 t/m 32. De resultaten uit de eerste ronde worden meegenomen naar de tweede ronde.

Groep I

In groep I werd er slechts nog voor de eer en eindpositie gestreden. Rusland wist zich dankzij een 69-60 overwinning op Venezuela te verzekeren van een derde plaats in deze groep. Topscorer van dat duel werd, met een double double (19 p, 10 r), Michael Carrera.

Later op de zondag werd in deze groep gestreden voor de groepwinst. Polen, dat als nummer 25 van de FIBA World Ranking nog verrassend ongeslagen is, nam het op tegen de nummer 6 van die ranking, Argentinië, dat ook nog ongeslagen is. Argentinië wist echter wel als eerste de Polen te kraken en wonnen met 65-91 van de Polen. Ervaren rot Luis Scola werd topscorer met 21 punten.

Groep J

Ook de eerste zondagwedstrijd in groep J was om des keizers baard. Ondanks dat de wedkantoren Italië ruim als favoriet bestempelden, leidde Puerto Rico lange tijd. Toen Italië vlak voor tijd voor kwam wist Puerto Rico er ook alsnog een overtime uit te slepen, waarin ze uiteindelijk met 89-94 het onderspit moesten delven. Topscorers waren de NBA-Italianen Bellineli (SA Spurs, 27 p) en Gallinari (OKC Thunder, 22 p).

De andere wedstrijd in deze groep ging voor de groepswinst. 2 landen die vooraf tot de absolute favorieten gerekend werden namen het tegen elkaar op. Het eerste kwart was Servië nog de bovenliggende partij tegen Spanje, maar de Spanjaarden, wederom met topscorer Ricky Rubio (19 p), wisten de stand om te keren naar 81-69. Bij Servië scoorde alleen Bogdán Bogdanovic in de dubbele cijfers met 26 punten.

Groep K

Bij de wedstrijd van de maandagochtend in groep K stond een mogelijke plek in de volgende ronde op het spel. Bij winst van Tsjechië waren de Tsjechen en de Amerikanen door. De Grieken moesten zo ruim mogelijk winnen om nog een kans te maken om zowel Tsjechië als Brazilië achter zich te laten. Het Griekse team wist uiteindelijk met 77-84 te winnen, maar wisten meteen na de wedstrijd al dat dat niet genoeg was om nog te hopen op de volgende ronde. De Tsjechen zaten nog in spanning te wachten op de middagwedstrijd tussen de Verenigde Staten en Brazilië. Bij een overwinning van Brazilië zou het alsnog exit voor de Oost-Europeanen.

De andere wedstrijd tussen de VS en Brazilië, die live uitgezonden werd op het betaalde kanaal van Ziggo, moest gewonnen worden door Brazilië als ze nog verder wilden in het toernooi. De Verenigde Staten had weinig moeite met een Brazilië die niet lekker in de wedstrijd leek te komen. Bij rust was nog van alles mogelijk met een stand van 43-39, maar de VS bouwde de voorsprong steeds verder uit. De wedstrijd eindigde in 89-73 voor de Amerikanen. Dit is ook goed nieuws voor de Tsjechen die doorstoten naar de kwartfinales.

Groep L

In groep L werd er slechts gespeeld voor de eer, aangezien de beslissing gister al was gevallen dat Australië en Frankrijk de volgende ronde hebben gehaald en Litouwen en het Dominicaanse Republiek uitgeschakeld zijn. Desondanks werden er nog twee wedstrijden gespeeld waarvan Dominicaanse Republiek tegen Litouwen het eerste duel was. Litouwen toonde hun macht door de tegenstander met 55-74 te verslaan. Jonas Valanciunas had een doubledouble met 19 punten en 10 rebounds.

Het duel om door te gaan als groepshoofd werd nog gespeeld tussen Frankrijk en Australië. In een spannende slotfase wist Australië aan het langste einde te trekken en won met 98-100.

Knock out fase

Het WK gaat vanaf nu volgens een knock-out systeem. Hieronder de bracket zoals die gevolgd zal worden gedurende de rest van het toernooi.

Canada met Kaza Kajami-Keane

Canada nam het op tegen Duitsland in groep P. De wedstrijd eindigde in een 82-76 overwinning voor de Duitsers. Kaza Kajami-Keane speelde bijna 7.5 minuten en had 3 punten, 1 rebound, 1 assist en 1 steal. Het verlies van Canada betekent dat ze als 21e zijn geëindigd.

Overige groepen, klassering 9 t/m 32

De nummers 1 en 2 van groepen I t/m L zijn dus door naar de kwartfinales en spelen allen nog 3 wedstrijden voor de plekken 1 t/m 8. De overige teams worden door de FIBA gerankt op basis van hun resultaten. Dit betekent dat de nummers 3 van groepen I t/m L 9 t/m 12 zijn geworden (gerankt op basis van punten en daarna doelsaldo), de nummers 4 van die groepen worden 13 t/m 16. Daarna worden de nummers 17 t/m 20 ingevuld door de groepswinnaars van groep M t/m P en zo door. Op basis van dit klassement is 1 ticket voor de Olympische Spelen per continent (2 voor Europa en 2 Noord- en Zuid-Amerika samen).

Eerder was al duidelijk dat Australië het ticket voor Oceanië had gewonnen, zondag werd ook al duidelijk dat Iran en Nigeria de hoogste geklasseerde landen zijn namens Azië en Afrika, en dus hun tickets naar Tokio kunnen boeken. Door de uitschakeling van Brazilië is nu ook bekend dat Argentinië en de Verenigde Staten naar de Olympische Spelen gaan als Amerikaanse landen. Voor de Europese tickets is het nog afwachten hoe de rest van het toernooi verloopt. Dit gaat tussen Servië, Tsjechië, Spanje, Polen en Frankrijk.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

More in Wereldkampioenschap

%d bloggers liken dit: