Connect with us

NCAA

Luuk van Bree met Bradley naar NCAA Toernooi

De uit Helmond afkomstige Luuk van Bree heeft zich afgelopen nacht geplaatst voor het NCAA Toernooi. Zijn huidige team, tevens het toekomstige team van talent Rienk Mast, plaatste zich als een van de eersten, zeer onverwacht, voor de eindronde van de college basketbal competitie van de Verenigde Staten.

De competitie van de NCAA is opgedeeld in verschillende, op locatie gebaseerde, kleinere competities. Nadat de teams in deze competities uit- en thuiswedstrijden tegen elkaar gespeeld hebben worden er playoffs gespeeld. Om zich te plaatsen voor het landelijke eindtoernooi moest Bradley University deze playoffs winnen.

Dat Bradley dit toernooi daadwerkelijk ook wist te winnen is zeer opmerkelijk. Doordat ze als 5e geplaatst waren (ze sloten de normale competitie af als 5e) moesten ze het opnemen tegen het als 4e geplaatste Missouri State en in de volgende ronde tegen het als eerste geplaatste Loyola Chicago.

Het kleine Loyola was vorig jaar de grootste verassing van het NCAA toernooi. Het team wist de halve finales te bereiken door onder andere het hoger aangeschreven Miami en het eveneens sterker ingeschatte Tennessee te verslaan. In de Final Four werd verloren van Michigan.

Op twee Maart j.l. verloor Bradley nog met 68-81 van Loyola Chicago, maar tijdens de play-offs werd er een 2 punts (53-51) overwinning geboekt. Daarna was de University of Northern Iowa Panthers (UNI) de laatste te nemen horde richting het eindtoernooi.

In deze finale keken de Braves op een gegeven moment in de tweede helft nog tegen een achterstand van 18 punten aan, maar wisten uiteindelijk een 57-54 overwinning te boeken. Tijdens de pauze stond er nog een tussenstand van 27-15 in het voordeel van Northern Iowa op de borden, maar het team van Van Bree wist terug te komen in de wedstrijden door een 12-0 run te plaatsen. Ook wisten ze de Panthers in deze wedstrijd tot een percentage van 33% te houden op hun tweepunts pogingen.

Bradley zal voor het eerst sinds 2006 weer deelnemen aan het eindtoernooi van het college basketbal. Toen wisten ze door te dringen tot de laatste 16, waar ze werden uitgeschakeld door Memphis.

Luuk van Bree

Nadat Van Bree in de jeugd speelde voor onder andere Den Bosch, ging hij het avontuur aan op Gran Canaria, bij Canarias Basketball Academy, waarmee hij kon spelen op het Spaanse derde niveau. Na één jaar kreeg hij een aanbieding uit Amerika van Bradley University.

Inmiddels is de 2.05 meter lange Brabander bezig met zijn 4e en laatste seizoen op de universiteit. Hij haalt dit seizoen in 31 wedstrijden (16 basisplaatsen) gemiddeld 5.7 punten en 4.1 rebounds in 18.5 minuten per wedstrijd

Rienk Mast

Eind januari maakte Rienk Mast bekend dat hij zou vertrekken naar Amerika. Het talent dat op dit moment bij Donar Groningen in de Nederlandse eredivisie speelt, wilde graag naar Amerika en koos, net als Van Bree vier jaar geleden, voor Bradley University. Hij maakte deze weloverwogen keuze uit een grote lijst van verschillende colleges.
Deze keuze maakte hij op basis van de aanwezige coaching staf en de mogelijkheden om zich daar verder te ontwikkelen. Hij krijgt hier in zijn eerste jaar direct speeltijd en de mogelijkheid om in de zomerperiodes voor het Nederlands Team uit te komen.
Mast zal met zijn scholarship starten vanaf het nieuwe seizoen.

Bekijk hier de wedstrijd tussen Bradley University en UNI in zijn geheel terug

Tip over deze wedstrijd en plaatsing voor het NCAA toernooi via Ed Borderman.

1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: Preview: March Madness met verschillende Nederlanders | Basketbalnieuws

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

More in NCAA

%d bloggers liken dit: