Connect with us

NCAA

March Madness: Final Four preview

Dit weekend komt er een eind aan March Madness. Tijdens de traditionele Final Four, dit jaar gespeeld in het U.S. Bank Stadium in Minneapolis, zullen de laatste vier teams gaan uitmaken wie er naar huis gaat als de NCAA kampioen van dit jaar.

De twee Nederlandse deelnemers, Luuk van Bree en Matt Haarms, hebben inmiddels het toernooi moeten verlaten. Van Bree deed dat in de eerste ronde met een 11 punts-nederlaag tegen, inmiddels halve-finalist, Michigan State. Haarms kwam met Purdue verder in het toernooi en haalde de kwartfinale, waarin hij door een buzzerbeater in de reguliere speeltijd net niet wist te winnen, en daarna na overtime met 5 punten verloor van Virginia. Beide teams die de Nederlandse deelnemers uitschakelden maken dus nog kans op een plek in de finale.

Virginia vs. Auburn

De eerste wedstrijd die op het programma staat is het als vijfde geplaatste Auburn tegen het als eerste geplaatste Viriginia. Ondanks dat Auburn sterspeler Chuma Okeke een blessure opliep die zorgt dat hij dit weekend niet in actie kan komen, is Auburn toch een lastige tegenstander voor Virginia.

De manier om de beste verdediging van het land, de verdediging van Virginia, te verslaan is namelijk ze aan gort te schieten of als ze snel moeten schakelen naar de verdediging. Het eerste lukte Matt Haarms teamgenoot Carsen Edwards bijna, maar Auburn kan dat allebei. Met een schotpercentage van 38.3% over het hele team schieten ze dit NCAA toernooi het dak eraf en de guards van de Tigers zijn razendsnel. Daarnaast schieten ze hun driepunters niet alleen goed, maar ook vaak. Met gemiddeld 11 rake driepunters per wedstrijd hebben ze het op twee na hoogste gemiddelde van het land.

Een samenvatting van de route die Auburn heeft afgelegd om de Final Four te bereiken

Ondanks de kwaliteit die Auburn aan boord heeft blijft nummer 1 Virginia de favoriet. De strategie om Viriginia aan gort te schieten is lastig uit te voeren. In alle wedstrijden zorgde Virginia er voor dat hun tegenstander maximaal 28.7% van hun driepunters raak schoten. Aanvallend heeft, doordat Chuma Okeke een blessure opliep, Virginia Cavaliers ster De’Andre Hunter een gemakkelijkere taak gekregen. Het zal voor hun aanval nu nog belangrijker zijn dat hij zijn ‘isolation plays’ goed kan afronden.

Daarnaast zal het aantal turnovers een belangrijke rol gaan spelen. Waar de Tigers de meeste turnovers afdwingen bij de tegenstander van alle college teams, is het Virginia dat als een van de besten een gedisiplineerde aanval kan neerzetten en de bal in bezit houden. In slechts 14.7% van hun aanvallen raakten ze de bal kwijt, goed voor een 11e plaats ten opzichte van alle andere college teams.

Bekijk hier de weg die Virginia moest afleggen richting de Final Four

Michigan State vs. Texas Tech

Het Michigan State dat Luuk van Bree wist te verslaan mag het zaterdagnacht opnemen tegen één van de best verdedigende teams: Texas Tech. In de vorige ronde nam Michigan het op tegen torenhoog favoriet Duke, dat met één punt verslagen werd. De verdediging van de Spartans wist in die wedstrijd Duke 17 turnovers te laten maken, wat de basis legde voor die zeer onverwachte overwinning.

Niet alleen de verdediging van Michigan is op orde. De verdediging van de Texas Red Raiders wisten de nummer één aanval van het land, Gonzaga, in de kwartfinale op 69 punten te houden, terwijl dat team normaal gesproken gemiddeld 87.6 punten per wedstrijd maakt. Coach Chris Beard heeft van zijn team een van de moeilijkst verslaanbare teams gemaakt. Daarnaast hebben de Texanen in aanvallende zin met Jarrett Culver de beste speler van het veld.

Samenvatting van de eerdere wedstrijden van Texas Tech

Daarentegen is Michigan State ook een van de moeilijkst verslaanbare teams en hebben ze met Tom Izzo de by-far meest ervaring coach in de Final Four. De leider op het veld van de Spartans is Cassius Winston, de 21-jarige point guard. Met 7.6 assists gemiddeld heeft hij na Ja Morant en Kai Toews de meeste assists per wedstrijd van het land. Naast Winston hebben de Spartans niet direct opvallende spelers, maar dit kan ook de kracht zijn van het team uit Michigan. Ze hebben hun point-guard omringd met stuk voor stuk waardevolle spelers, die gezamelijk lastig te verslaan zijn.

Alle wedstrijden van de Final Four zullen uitgezonden worden op Fox Sports 6. In de nacht van Zaterdag op Zondag zal om 00:08 Auburn vs Virginia afgewerkt worden, waarna omstreeks 2:48 Texas Tech en Michigan State het tegen elkaar opnemen.

Twee dagen later, in de nacht van Maandag op Dinsdag, zullen de twee finalisten het tegen elkaar opnemen. Deze wedstrijd zal beginnen om 03:00.

2 Comments

2 Comments

  1. Pingback: March Madness: vanavond de ontknoping | Basketbalnieuws

  2. Pingback: March Madness: vanavond de ontknoping – News

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

More in NCAA