Connect with us

NCAA

March Madness: vanavond de ontknoping

Vanavond zal March Madness tot zijn ontknoping komen. In het eindtoernooi van het NCAA college basketbal zijn nog twee teams over, die in een rechtstreeks duel zullen uitmaken wie zich dit jaar tot kampioen van alle college teams mag kronen. Om 03:00 Nederlandse tijd zullen Texas Tech en Virginia University het tegen elkaar opnemen.

Road to the Final

Virginia

Virginia bereikte de Finale door een krankzinnig einde van hun halve finale tegen Auburn. Vijf minuten voor het einde had Virginia nog een comfortabele voorsprong van 10 punten, 47-57. Daarna draaide de wedstrijd. Virginia scoorde niet meer en Auburn plaatste daardoor direct een 14-0 run, waardoor zij met nog 15 seconden te gaan een voorsprong van 4 punten namen. 61-57.

Virginia’s Kyle Guy maakte een zeer lastige driepunter uit de hoek en zorgde zo voor 61-60. Er werden persoonlijke fouten gemaakt om Auburn aan de vrije worplijn te zetten. Auburn maakte echter maar één van de twee vrije worpen, waardoor Virginia nog 6 seconden had voor een aanval om gelijk te komen of de voorsprong te pakken.

Met nog een paar seconden op de klok stond Auburn dus nog 2 punten voor, maar door een fout op een driepunter had Kyle Guy de mogelijkheid om zijn ploeg Virginia alsnog op voorsprong te zetten. Hij maakte zijn drie pogingen en zo won Virginia de wedstrijd met 1 punt verschil.

Een duidelijke beschrijving van de verdediging van Virginia en het einde van Auburn vs. Virginia door BBallBreakdown
Samenvatting van de wedstrijd Virginia vs. Auburn

Texas Tech

Texas Tech speelde hun halve finale tegen Michigan State. Ook zij namen een grote voorsprong (12 punten), maar ook zij gaven deze voorsprong weer gemakkelijk weg. Met nog 8 minuten te gaan stond er een stand van 50-38 op het bord, maar 5 minuten later was deze voorsprong teruggelopen tot 52-51. Daarna nam Texas Tech ster Jarrett Culver het heft in handen. Ondanks dat hij tot dat moment niet geweldig schoot (1/10 FG), maakte Culver nog 7 punten in de laatste 3 minuten, waardoor Texas Tech de wedstrijd met een 9-0 run eindigde en hierdoor een 61-51 zege boekte.

Samenvatting van Texas Tech vs. Michigan State

Texas Tech

Zoals in de voorbeschouwing op de halve finales ook al beschreven was, zijn dit twee van de best verdedigende teams uit de NCAA. Met gemiddeld 55.5 punten tegen (Virginia) en 58.8 (Texas Tech) zijn dit de nummer één en de nummer drie van het land qua punten tegen.

Toch zijn het hele verschillende verdedigingen. Texas Tech is een zeer agressief ingestelde verdediging. Ze switchen vaak, en sluiten tegenstanders op onverwachte momenten op. Ze gokken op bepaalde passes om een steal te kunnen pakken en vertrouwen erop dat hun teamgenoten ook doen wat ze moeten doen om geen gaten te laten vallen. Uit het aantal geforceerde turnovers is het verschil in agressiviteit ook goed te zien. Waar Virginia 227e staat qua geforceerde turnovers per aanval met 17.3%, staat Texas Tech 10e van het land met gemiddeld 22.5% Turnovers per aanval van de tegenstander.

De Red Raiders zorgen er voor dat hun tegenstander een mismatch krijgen. Dit doen ze om te zorgen dat de tegenstander niet naar binnen kan gaan, er geholpen word door een andere verdediger en er dan iemand vrij staat voor een driepunter. Texas Tech wil tegenstanders uitlokken om 1 tegen 1 te gaan en zo de open driepunter tegen te gaan. Tegen Michigan State pakte deze strategie goed uit: Texas Tech wist ze tot een schotpercentage van 31.9% te beperken.

Coach Chris Beard geeft aan niet te denken in posities. Hij zet vijf spelers in het veld die allemaal elke positie moeten kunnen verdedigen en dat ook doen. Hier selecteert hij de spelers die Texas Tech aantrekt ook op.

Door deze strategie zal De’Andre Hunter een grote rol spelen vannacht. De 2.01 meter lange, 102 kg wegende speler van Virginia zal grote problemen opleveren voor Texas Tech als ze een point guard of center tegenover hem zetten. Als Virginia hem kan inzetten in de pick-and-roll kunnen ze altijd een voordeel krijgen met hem. Waar Texas Tech hoopt dat de tegenstander gaat voor de isolation, is dit juist één van de sterkste punten van Hunter.

Het grootste deel van de aanval zal dus via Hunter moeten gaan, waarbij hij de verdediging kan misleiden en de bal afspelen of zelf scoren. Gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar als er één college speler is die dat goed kan, dan is het De’Andre Hunter.

Highlights van Virginia’s De’Andre Hunter

Virginia

Ook de verdediging van Virginia staat als een huis. De laatste jaren staan ze altijd bij de beste teams van het land qua verdediging.

Een belangrijke factor zal Texas Tech ster Jarrett Culver zijn. Tegen Michigan State schoot hij maar drie van zijn tien pogingen raak en scoorde hij uiteindelijk maar 10 punten. Als hij een betere wedstrijd speelt dan zaterdag zal dit Virginia best eens in de problemen kunnen brengen. Hij zal zeer waarschijnlijk verdedigd worden door Kyle Guy, Ty Jerome of Kihei Clark. Culver, een guard van bijna twee meter, kan als hij wil over al deze verdedigers heen schieten als hij dat wil.

Zeer waarschijnlijk zullen hij, Davide Moretti en Matt Mooney dit ook gaan doen, in plaats van telkens de zeer georganiseerde verdediging van Virginia kapot proberen te spelen in 30 seconden. Omdat de verdediging zo goed staat, zullen deze guards waarschijnlijk een flink aantal (slechte) schoten nemen, omdat ze over het algemeen ook nog langzamer zijn dan ze spelers van Virginia en dus niet inside kunnen gaan.

Mocht dit wel lukken dan staat daar altijd nog Mamadi Diakite, een 2.06 meter lange atleet, om deze schoten te blocken.

Conclusie

Beide teams hebben een ijzersterke verdediging, maar toch is die van Texas Tech net iets beter. Zeer waarschijnlijk zal deze wedstrijd niet de mooiste aanvallen en beste schoten hebben, maar het zal zeer waarschijnlijk een nagelbijter worden. Met twee teams die beide een turnover of gemist schot kunnen forceren zal er in deze wedstrijd zeer waarschijnlijk ook niet veel gescoord worden.

Wat in ieder geval zeker is, is dat er een nieuwe kampioen komt. Beide ploegen werden namelijk nog nooit eerder kampioen van de NCAA. De laatste keer dat er een kampioen kwam die dat voor het eerst in de historie deed was in 2006, toen Florida dat deed. Florida werd het jaar daarna overigens ook kampioen, dus dat biedt een mooi vooruitzicht voor de kampioen van dit jaar.

De finale van de Final Four / March Madness is te volgen op Fox Sports 6, vanaf 03:00 ’s nachts in de nacht van maandag op dinsdag.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

More in NCAA