Connect with us

Dutch Basketball League

Nieuwe toevoeging regels: minimaal aantal spelers

Zojuist is bekendgemaakt dat naast de regel betreft het aantal “homegrown” spelers er ook een regel komt voor het minimale aantal spelers die aanwezig zijn bij een wedstrijd. Afgelopen seizoen was er nog geen sprake van een minimum, maar vanaf komend seizoen moeten er per team minimaal 10 spelers aanwezig zijn.

Daarnaast zijn de regels voor zowel de competitie, als de bekercompetitie als de Europese wedstrijden gelijk getrokken. Afgelopen jaren was er nog sprake van een verschil tussen het aantal buitenlandse spelers die op het wedstrijdformulier mochten staan bij de bekercompetitie en de reguliere competitie.

Regels omtrent buitenlanders

De nieuwe regel omtrent buitenlanders zal dus gelijk zijn aan de regel die de FIBA hanteert in de door hun georganiseerde competities:

Een speler wordt beschouwd als “home grown” als een speler tussen zijn twaalfde en twintigste levensjaar minimaal 3 jaar ingeschreven heeft gestaan bij de de bond (in dit geval de NBB, Nederlandse Basketbal Bond)

Afhankelijk van het aantal spelers die een club op het wedstrijdformulier zet, moet er een aantal home grown spelers op papier zetten.
Bij 11 of 12 spelers moeten er minimaal 5 home grown zijn en bij 10 of minder spelers moeten er minimaal 4 home grown spelers op papier staan.

FIBA Regels omtrent Home Grown spelers:
For the purposes of players’ eligibility in the FIBA Europe Cup, the term “Home Grown Player(s)” shall mean player(s) registered with the NF of the Club in question at least three (3) seasons between the age of 12 and 20.

Each Club shall enter on the score-sheet:
a) in case of twelve (12) or eleven (11) players, at least five (5) Home Grown Players;
b) in case of ten (10) or fewer players (subject to a fine) at least four (4) Home Grown Players.
Bron: FIBA Europe Cup Regulations, pagina 7

Spelers als Jason Dourisseau, Devon van Oostrum, Sean Cunningham en Nigel van Oostrum zullen hierdoor zeer waarschijnlijk* niet meer als Nederlander tellen, maar als ‘reguliere’ buitenlander. Hier tegenover staat dat teams vanaf volgend seizoen met maximaal 7 buitenlanders kunnen gaan spelen, tegenover de 5 die afgelopen seizoen maximaal toegestaan waren.

* Wij hebben niet met zekerheid kunnen achterhalen wanneer alle spelers bij de NBB ingeschreven hebben gestaan en dus of ze Home Grown zijn of niet, maar zeer waarschijnlijk is dit niet het geval.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

More in Dutch Basketball League

%d bloggers liken dit: