Connect with us

Basketball Champions League

Preview loting Basketball Champions League

Morgen vindt de loting van de Basketball Champions League plaats waar het Nederlandse Donar Groningen ook aan deelneemt. In deze preview analyseren wij de mogelijke tegenstanders van Donar Groningen.

De cijfers achter de clubs is de positie op de ranking van Europese teams. Donar staat op deze ranking op plek 73.

Falco Szombathely (139)

Falco Szombathely is de regerend Hongaarse kampioen, nadat het derde werd in de reguliere competitie met 17 overwinningen en 9 nederlagen. In de playoff finale werd Egis Körmend met 3-0 verslagen. Daarnaast speelden ze 6 wedstrijden in de Fiba Europe Cup in poule H. In deze poule speelden ze tegen Szolnoki Olaj, Dinamo Sassari en Leicester Riders BC, waarin ze tweemaal van Leicester Riders BC wisten te winnen.

Afgelopen seizoen speelde voormalig Donar speler Evan Bruinsma voor Falco Szombathely. Hij speelde 40 wedstrijden voor de club en speelde gemiddeld 28.4 minuten. Hierin kwam hij tot 14.6 punten, 6.9 rebounds en 2 assists per wedstrijd.

Inter Bratislava (246)

Ook Inter Bratislava is kampioen geworden in hun eigen land, Slowakije. In de playoff finale versloegen zij Prievidza met 4-0. Afgelopen drie jaren kwamen ze niet uit in Europa, maar in het seizoen 2015-2016 speelden ze in de Fiba Europe Cup waar ze in de groepsfase slechts 1 wedstrijd wisten te winnen.

Kapfenberg Bulls (191)

Kapfenberg Bulls zijn dit jaar Oostenrijks kampioen geworden na een 3-0 overwinning in de playoff finale tegen Gmunden Swans. In de reguliere competitie werden ze gedeeld eerste samen met Oberwart Gunners met 27 overwinningen en 9 nederlagen.

Afgelopen seizoen kwam ZZ Leiden de Oostenrijkse ploeg tegen in de kwalificatieronde voor de Fiba Europe Cup. Toen wist de Leidse ploeg beide wedstrijden te winnen van de Bulls, namelijk met 62-79 en 68-57. Later in het seizoen ging er ook nog een video viral van Kapfenberg speler David Samuels die door het lint ging tijdens een wedstrijd. Even later zou hij ontslagen worden vanwege dit incident.

David Samuels slaat tegenstander neer

Karhu Basket Kauhajoki (133)

Het Finse Karhu Basket Kauhajoki won de laatste twee kampioenschappen in Finland. Afgelopen jaar speelde het ookal voorrondes voor de Basketball Champions League en strandde pas in de derde ronde. De ploeg versloeg eerst het Roemeense Oradea en Lukoil Levski uit Wit-Rusland, maar ging hard onderuit tegen het Franse Nanterre ’92.

Keravnos (145)

Het Cypriotische Keravnos is een bekende van Donar Groningen. In het seizoen 2017-2018 kwamen beide ploegen elkaar al tegen en daar hielden de Groningers, en voornamelijk Thomas Koenis, een goed gevoel aan over. In de thuiswedstrijd wonnen Donar met 109-69 en schoot Koenis enige tijd 7 uit 7 achter de driepuntslijn. Op Cyprus werd er echter met 74-72 verloren.

Afgelopen seizoen kwam Keravnos niet uit in Europees verband. In de Cypriotische competitie werd Keravnos kampioen ten koste van AEK Larnaca, die in de finale van de playoffs met 3-1 werd verslagen.

SL Benfica (131)

Donar is ook bekend met het Portugese SL Benfica. In het seizoen 2016-2017 kwamen de ploegen elkaar tegen in de tweede groepsfase van de Fiba Europe Cup. Beide wedstrijden werden gewonnen door Donar(81-78 en 82-94), die als tweede eindigde in de groep. Benfica eindigde zonder winstpartij als vierde in de groep.

Benfica eindigde in de Portugese competitie als tweede, doordat de finale met 3-1 verloren ging tegen Oliveirense. De club is wel recordhouder qua kampioenschappen in Portugal met 27 keer.

Södertälje Kings (109)

De Kings werden afgelopen seizoen kampioen in de Zweedse Basketligan na een 4-1 winst in de finale van Borås Basket. In de Fiba Europe Cup werden ze in de eerste voorronde uitgeschakeld door Ironi Ness Ziona.

Z-Mobile Prishtina (126)

Ook het Kosovaarse Prishtina is een bekende van Donar, want ze kwamen elkaar afgelopen tegen in de eerste voorronde van de Basketball Champions League. De wedstrijd in Kosovo ging verloren met 84-64, maar Donar wist het thuis goed te maken door te winnen met 80-55, waardoor ze toch de tweede voorronde wisten te bereiken.

Na deze nederlaag ging Pristhina verder in de Fiba Europe Cup en wisten ze de achtste finale te bereiken, waarin werd verloren van het Italiaanse Varese. In eigen land wisten ze zowel de beker als het kampioenschap te winnen.

De loting is donderdag om 11:00 hieronder te bekijken.

Click to comment

Geef een reactie

More in Basketball Champions League

%d bloggers liken dit: