Connect with us

FIBA Europe Cup

Preview loting Fiba Europe Cup: Mogelijke tegenstanders ZZ Leiden

Afgelopen donderdag werd bekend dat ZZ Leiden een voorronde moet gaan spelen om deel te nemen aan het hoofdtoernooi van de Fiba Europe Cup en dat Landstede Zwolle direct geplaatst is.

De mogelijke 5 tegenstanders van ZZ Leiden in de voorronde zijn: BC Borisfen, BC Beroe, Tartu Rock, KB Rahoveci en Borås Basket.

BC Borisfen

BC Borisfen heette tot 2011 BC Temp en spelen hun thuiswedstrijden in het Olympische stadion in Mogilev. Ze komen uit in de Wit-Russische Premier League en zijn de afgelopen 2 seizoenen als tweede gëeindigd.

De Wit-Russen maken dit jaar hun debuut in een Europees toernooi. In het seizoen 2016-2017 speelden ze al in de Baltische competitie. Dit bleek echter geen succes, want na 12 wedstrijden, die allemaal verloren gingen, stopte daar hun avontuur.

BC Beroe

Het Bulgaarse BC Beroe speelt haar wedstrijden in de Muncipal Hall te Stara Zagora met een capaciteit van 800 personen. De club bestaat al sinds 1958 en is speelt sinds 2012 in de hoogste competitie in Bulgarije.

BC Beroe speelde afgelopen seizoen zowel in de Bulgaarse competitie als in de Balkan International Basketball League(BIBL). In de Bulgaarse competitie eindigden ze als derde en in de Balkan competitie als vierde. In het seizoen 2016-2017 werden er drie prijzen gewonnen, namelijk de Bulgaarse Supercup, de beker en de Balkan competitie. Dit werd door de Fiba beloond met een uitnodiging voor de voorrondes van de Fiba Europe Cup. Deze 2 wedstrijden gingen beide verloren.

Tartu Rock

Het Estse Tartu Rock is in 1937 en is verbonden met de Universiteit van Tartu. De thuiswedstrijden worden gespeeld in de sporthal van de universiteit en biedt plaats aan 1650 personen.

Tartu Rock kent een rijke geschiedenis met 26 kampioenschappen in de Estse competitie, 1 kampioenschap van de Sovjet Unie en een kampioenschap van de Baltische staten. Echter stamt het laatste kampioenschap uit 2015. De nationale beker ging al 16 keer naar Tartu, waarvan de laatste in 2014 is. Afgelopen seizoen werd de club vijfde in de Est-Letse competitie.

Tartu is overigens een bekende van Donar Groningen, want de clubs troffen elkaar in 2016 in de kwalificatie van de Basketball Champions League. De wedstrijd in Groningen eindigde in een 76-76 gelijkspel, maar de Esten wonnen in eigen huis met 65-57.

KB Rahoveci

Het Kosovaarse Rahoveci komt uit Rahovec en speelt haar thuiswedstrijden in Mizahir Isma met een capaciteit van 4000 personen. De club speelt sinds 2017-2018 in de Kosovo Basketball Superleague, het hoogste niveau in Kosovo.

Afgelopen seizoen eindigde KB Rahoveci als derde in de reguliere competitie. In de playoffs eindigden ze als runner up achter Prishtina.

Borås Basket

Het Zweedse Borås Basket is opgericht in 1952 in het gelijknamige plaatsje Borås. Het speelt haar thuiswedstrijden in de Boråshallen, met een capaciteit van 3000 toeschouwers.

Afgelopen seizoen eindigde de club als tweede in de Basketballigan, de hoogste competitie van Zweden, achter Södertälje Kings. Ook speelden ze afgelopen jaar in Europa, maar werden ze in de kwalificatie al uitgeschakeld.

Een opmerkelijk feitje aan Borås Basket is dat NBA legende Earvin ‘Magic’ Johnson een bijzondere band heeft met de club. In het seizoen 1999-2000 sponsorde hij de club en heette de club ‘Magic M7 Borås’ en werd hij mede-eigenaar. Ook speelde hij vijf wedstrijden voor de club waarin ze geen enkele wedstrijd verloren.

Magic Johnson in actie voor de Zweedse club

1 Comment

1 Comment

    Leave a Reply

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    More in FIBA Europe Cup

    %d bloggers liken dit: