Connect with us

NCAA

Preview: March Madness met verschillende Nederlanders

Aanstaande donderdag, 20 maart, gaat het afsluitende toernooi van het college basketbal weer beginnen. March Madness trapt dan om 17:00 af met
Minnesota vs. Louisville, live te zien op FOX Sports. Ook veel andere wedstrijden van het Division 1 college basketbal, waaronder de eerste wedstrijden van de Nederlanders die meedoen, zullen te zien zijn op deze zender. Hieronder een overzicht van alle Nederlanders die zich opmaken voor de belangrijkste fase van het jaar van het college basketbal.


Matt Haarms

Foto van Matt Haarms
Matt Haarms

Dit jaar zijn er opnieuw twee Nederlanders actief op het Division 1 NCAA Toernooi. Matt Haarms speelt met Purdue donderdag tegen Old Dominion. Het als derde geplaatste Purdue is in deze wedstrijd de favoriet, en het moet dus voor Haarms mogelijk zijn om een ronde verder te komen.

De in Amsterdam geboren Haarms is bezig aan zijn tweede seizoen bij Purdue en laat een sterke verbetering zien. Nadat Isaac Haas, een 2.18m lange Amerikaan die afgelopen zomer nog Summer League speelde voor de Utah Jazz, Purdue verliet greep Haarms zijn kans. Waar hij vorig jaar voornamelijk back-up was voor Haas, stond hij dit jaar in 19 van zijn 32 wedstrijden in de basis.

Vorig jaar had Haarms gemiddeldes van 4.8 punten (59% schotpercentage), 3.2 rebounds, 2.1 blocks. Deze statistieken haalde hij in 17.1 minuten per wedstrijd. Ondanks dat hij dit jaar veel progressie boekt, speelt hij niet veel meer minuten. Met 21.3 minuten per wedstrijd speelt hij maar 4 minuten per wedstrijd extra. Toch haalt hij dit jaar sterk verbeterde statistieken met 9.0 punten (62% schotpercentage), 5.4 rebounds en 2.0 blocks.

Purdue bereikte vorig jaar de Sweet Sixteen door te winnen van Cal State Fullerton en Butler University. Uiteindelijk werden ze uitgeschakeld door met 65-78 te verliezen van Texas Tech. Door het vertrek van Vincent Edwards en Isaac Haas lijkt het team van Purdue minder sterk dan vorig seizoen, maar toch blijft het een van de kanshebbers voor een plek bij de Final Four.


Luuk van Bree

Van Bree in een wedstrijd tegen Loyola Chicago

Luuk van Bree haalde zeer verrassend het toernooi en is met Bradley als vijftiende geplaatst. Donderdag zal hij met Bradley het opnemen tegen het als tweede geplaatste Michigan State. Van Bree is bezig aan zijn 4e seizoen bij Bradley en zal dus volgend seizoen op zoek moeten naar een nieuw avontuur.

Dit seizoen stond de 2.06m lange Forward in het meerendeel van zijn wedstrijden in de basis, en speelde hij gemiddeld 18.5 minuten per wedstrijd. Ten opzichte van zijn eerste seizoen bij Bradley is dit een redelijke daling, maar daar tegenover staat wel de sportieve teamoprestatie: Bradley haalde dit jaar voor het eerst sinds 2016 het eindtoernooi.

Toernooischema van het NCAA Eindtoernooi 2019

Het NIT

Met ruim 350 verschillende scholen in de hoogste divisie van het college basketbal zijn er natuurlijk een groot aantal die zich niet plaatsen voor het eindtoernooi. Daarom word er tegelijkertijd het National Invitational Tournament (NIT) gespeeld. Ook bij dit toernooi zullen verschillende Nederlanders in actie komen.

Kevin Schutte

Dit is het eerste seizoen dat Schutte in actie komt voor Hofstra University uit New York. Vorig seizoen speelde hij niet, maar had hij wel de beschikking over de faciliteiten van zijn Universiteit. Hierdoor had de voormalig speler van Landstede Basketbal U24 de mogelijkheid om harder te trainen en zich op zijn schoolwerk te richten.

Dit seizoen speelde Schutte 8 wedstrijden voor Hofstra, waarin hij gemiddeld 3.8 minuten speelde en 1.3 punten maakte. Afgelopen zomer speelde hij voor Nederland op het EK onder 20 in Bulgarije, waar hij 8.4 punten maakte en 4.8 rebounds pakte.

Alexander Strating

In het seizoen 2016-2017 kwam Strating nog niet in actie voor zijn school, de Colorado Buffaloes. Vorig seizoen was dus zijn eerste seizoen dat hij daadwerkelijk het veld kon betreden, al speelde hij maar 5 wedstrijden.

Dit seizoen speelde hij 26 wedstrijden, waarin hij gemiddeld 7 minuten in actie kwam, 1.7 punten maakte en 1 rebound gemiddeld pakte. De 2.01m lange Nederlander maakte in de laatste wedstrijd, tegen Oregon State, 10 punten en speelde 16 minuten. Hopelijk geeft zijn coach hem tijdens het NIT het vertrouwen om deze wedstrijd een goed vervolg te geven.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

More in NCAA

%d bloggers liken dit: