Connect with us

Orange Lions

Toon van Helfteren ontvangt koninklijke onderscheiding

Bron: Fiba.Basketball

Voormalig Bondscoach Toon van Helfteren heeft vanochtend een koninklijke onderscheiding gekregen. Tijdens de jaarlijkse lintjesregen kreeg werd hij gehuldigd als ‘toon-beeld’ van onverzettelijkheid in het Nederlands basketbal.

Van Helfteren, die volgend seizoen aan de slag zal gaan als hoofdcoach bij Feyenoord Basketbal, kwam als speler uit voor het Delftse Punch en voor Leiden. Na zijn carrière van meer dan 15 seizoenen, waarin hij 207 interlands speelde voor het Nederlands team, ging hij aan de slag als coach.

Na één seizoen in Den Bosch te coachen ging hij naar BC Virtus Werkendam. Ook daar bleef hij één seizoen, waarna hij terugkeerde naar Den Bosch, om daar vier seizoenen de leiding te hebben. Via Amsterdam en Rotterdam (beide één seizoen) ging Van Helfteren naar Leiden, waar hij zes seizoenen aan het roer stond. In 2003, 2010, 2011 en 2012 werd van Helfteren coach van het jaar van de Nederlandse eredivisie.

Daarnaast was Van Helfteren nog tweemaal bondscoach. In de periodes 1993-1997 en 2013-2019 coachte hij het nationale team maarliefst 129 keer. Van Helfteren is als coach én als speler recordhouder op dit gebied. 

Voor zijn verdiensten als speler op het hoogste niveau kreeg Toon van Helfteren op 26 november 1988 uit handen van NBB-voorzitter Ab Mandersloot het Lidmaatschap van Verdienste.

De versierselen behorend bij de onderscheiding als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau werden vandaag in het stadhuis van Delft bij Van Helfteren opgespeld in het bijzijn van familieleden en basketbalcoryfeeën Jan Sikking, Jan Dekker en Mart Smeets. Ook Van Helfteren’s assistent bij de Orange Lions, Sander van der Holst, was bij de bijzondere plechtigheid aanwezig.

Het aanvragen van een Koninklijke Onderscheiding voor Toon van Helfteren was een in eerste aanleg particulier initiatief van oud-ploeggenoot Ron Richel, Oranje-teammanager en Den Helder Suns-coach Peter van Noord, oud-onderwijscollega Dick van der Starre en basketbalverzamelaar Jacob Bergsma. De Stichting tot Behoud van het Nederlands Mannen Basketball Team (NMT) steunde de aanvraag voor de Koninklijke onderscheiding met een informatieve brief die mede werd ondertekend door de Nederlandse Basketball Bond.

(Top/Cover foto: Luka de Kruijf)

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

More in Orange Lions

%d bloggers liken dit: