Connect with us

Dutch Basketball League

Voorbeschouwing klassieker NH Den Bosch- ZZ Leiden

Zondag 4 november wordt ‘de klassieker’ New Heroes Den Bosch – ZZ Leiden gespeeld in De Maaspoort. Vorig jaar was dit nog een halve finale in het NBB bekertoernooi en werd toen zowel in Leiden als en Den Bosch gewonnen door het team uit Leiden, die in de finale verloor van Donar Groningen.

In de eredivisie staan de clubs op de derde en vierde plek achter Landstede Zwolle(5-0) en Donar Groningen(4-1). New Heroes verloor alleen hun wedstrijd tegen het Groningse Donar en won hun andere 4 eredivisiewedstrijden, terwijl ZZ Leiden nog ongeslagen is met 3 gewonnen wedstrijden.

Statistieken

Als we kijken naar de schotpercentages in de DBL zien we dat Den Bosch iets beter scoort. Op 2-punters zijn de ploegen nagenoeg gelijk, met een percentage van 57% voor New Heroes tegen 56% van ZZ Leiden.

Het verschil wordt gemaakt op de 3-punters en de vrije worpen. Daar schiet Den Bosch tegen ruim 43% terwijl Leiden daar een percentage van exact 35 % heeft. Vanaf de vrije worplijn schiet Den Bosch 77% procent raak en Leiden 50%.

In het aantal rebounds per wedstrijd zit ook niet veel verschil. New Heroes pakt iets meer rebounds per wedstrijd (38,75) dan ZZ Leiden (37).
Het aantal steals per wedstrijd van ZZ Leiden ligt dan wel veel hoger. De Leidenaren maakten gemiddeld 14 steals per wedstrijd terwijl Bossche heren ‘maar’ 8 maakten. Daarnaast maken de mannen uit Leiden meer assists (24 per wedstrijd), blocks (2,5 per wedstrijd)  en minder turnovers (9,5 per wedstrijd) en minder persoonlijke fouten (13 per wedstrijd). New Heroes maakt gemiddeld 21,3 assists, 0,75 blocks, 11,5 turnovers en 15 persoonlijke fouten.

In de FIBA Europe Cup schiet New Heroes hun field goals tegen een percentage van 45,4%, raken ze hun 3-punters tegen een percentage 36,8 % en hun vrije worpen tegen 67,7%. Leiden doet dit tegen een percentage van 43,5% voor de field goals, 25,6% voor hun 3-punters en 72,2% voor hun vrije worpen.

Als we de statistieken mogen geloven ontlopen deze beide ploegen elkaar niet veel en zullen de teams zeer aan elkaar gewaagd zijn. De doorslag zou wel eens kunnen komen door de personele problemen aan de kant van ZZ Leiden. In de laatste wedstrijd tegen Den Helder moesten maar liefst 3 spelers de complete wedstrijd spelen en daarnaast moest Darius Thompson 39 minuten spelen. Mede hierdoor wist Leiden hier maar ter net te winnen (73-78).

Spelers tegen hun oude club

Er is maar één speler die vanmiddag op het parket zal staan die in zijn carrière uitkwam voor beide teams. Jessey Voorn, nu uitkomend voor New Heroes Den Bosch, speelde de afgelopen twee seizoenen voor de club uit de sleutelstad.

Afwezigen

Coach Franke van ZZ Leiden kan geen gebruik maken van Kenneth Simms, Sergio De Randamie en Marnix Knepa. Simms moet nog een weekje op de tribune plaatsnemen in verband met een schorsing die hij opliep in een oefenwedstrijd tegen dezelfde tegenstander als vandaag, New Heroes Den Bosch. Sergio De Randamie heeft tijdens de met Feyenoord Basketbal van 20 oktober een blessure opgelopen en zal minimaal 4 weken niet spelen. Als laatste is Marnix Knepa deze week vertrokken naar Italië om zijn loopbaan daar voort te zetten.
Daarnaast heerste er in Leiden een griepvirus waar onder andere Worthy de Jong en Darius Thompson mee te maken hadden. Vooral de eerst genoemde had daar erg veel last van. De Jong liet het duel met Den Helder namelijk schieten en leek in de FIBA Europe Cup wedstrijd van afgelopen woensdag ook verre van fit.

Coach Skelin van New Heroes kan geen beroep doen op Stefan Wessels en Steven Cook. Wessels raakte voor het seizoen al geblesseerd en Cook is afwezig in verband met een hersenschudding die hij afgelopen woensdag opliep in de Europe cup wedstrijd tegen het Russische Avtodor Saratov.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

More in Dutch Basketball League

%d bloggers liken dit: